دکتر شهرام وزیری، بنیانگذار انستیتو اندیشه رفتار، متخصص روانشناسی بالینی و فوق تخصص رواندرمانی و طب روانتنی، در وبینار «آیین گفتگو در خانواده ایرانی» که توسط انجمن روابط عمومی آذربایجان شرقی و رسانه ارتباط گر برگزار شد، با تأکید بر اهمیت «شنیدن فعال» گفت: «گفتگو تنها بیان کردن نیست؛ بلکه به همان اندازه که صحبت کردن اهمیت دارد، شنیدن و درک دقیق صحبتهای طرف مقابل نیز حیاتی است.»
وی افزود: «یکی از مشکلات رایج در گفتگوها این است که ما اغلب بدون آنکه واقعاً بشنویم و عمیقاً درک کنیم، آماده پاسخ دادن هستیم. مغز ما به طور طبیعی تلاش میکند با صرف کمترین انرژی، اطلاعات جدید را با دانستههای قبلی خود مطابقت دهد و به همین دلیل، ممکن است به جای درک عمیق پیام طرف مقابل، صرفاً پاسخهای از پیش آمادهشده ارائه کنیم.»
دکتر وزیری تصریح کرد: «در یک گفتگوی مؤثر، اولین قدم این است که شنونده خوبی باشیم. والدین با شیوهای که در گفتگو به کار میبرند، مسئولیتپذیری و احترام متقابل را به فرزندانشان آموزش میدهند. برای تقویت گفتگوهای سالم در خانواده، باید به کودکانمان یاد دهیم ابتدا به خوبی گوش دهند و سپس پاسخ دهند.»
این متخصص روانشناسی بالینی ادامه داد: «در گفتگو نباید تنها به دنبال اثبات دیدگاه خود باشیم. لازم است ابتدا صحبتهای طرف مقابل را با دقت بشنویم، سپس آن را بفهمیم و تعبیر کنیم. لحن ما، نوع کلمات انتخابی، رعایت نوبت در صحبت کردن و احترام گذاشتن به زمان و شرایط گفتگو، از اصول مهم و اساسی گفتگوهای خانوادگی است.»
دکتر وزیری همچنین بر مدیریت گفتگو تأکید کرده و افزود: «اگر آمادگی گفتگو نداریم، باید این موضوع را به طرف مقابل اعلام کنیم و زمان مناسبتری برای گفتگو تعیین نماییم. همچنین در فرایند گفتگو، شناخت واضحی از آنچه میخواهیم بگوییم داشته باشیم تا بتوانیم پیام خود را به درستی منتقل کنیم.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «باید نسبت به خطاهای ذهنی خود در تأیید یا رد سریع اطلاعات آگاه باشیم و از طریق تقویت مهارت شنیدن فعال و درک دقیق، کیفیت گفتگوهای خانوادگی را افزایش دهیم.»
احمد یحیایی ایله ای (چهره ماندگار روابط عمومی ایران)، ابراهیم مولائی (فعال حوره ارتباطات و روابط عمومی) و حسامالدین ریاحی (پزشک و دانشآموخته دکترای تخصصی اخلاق پزشکی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران) دیگر سخنرانان این رویداد بودند.
ارسال پاسخ